BERAT ASLAN
B12 vitamini eksikliğinin vücutta birçok rahatsızlığa izmir escort olabileceğini belirten Bağırmaz yaptığı açıklamada şöyle konuştu; B12 vitamini eksikliğini, sadece vejeteryenlar ve veganlar yaşamaz. Genç ya da yaşlı olun; glütensiz beslenen veya çiğ besinlere ilgi duyan bir kimse olun, siz de bu durumu yaşayabilirsiniz. 50 yaş üstü her 31 kişiden birisi, B12 vitamini yetersizliği ile karşı karşıya.
Peki B12 Vitamini nedir?
B12 vitamini, kobalamin olarak da bilinir vücudunuzdaki birçok reaksiyonun oluşabilmesi için gerekli olduğu kadar sinir hücrelerinin, alyuvarların ve DNA'ların sağlığı için de gerekli olan, suda çözünebilen bir vitamindir. B12 vücudumuzda yeterli değilse: Zayıflık, yorgunluk ve düşük enerji seviyesi, Nefes darlığı, Kalp çarpıntısı, iştah kaybı, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemleri, Sık sık kanama ya da deride morarma, kansızlık, Depresyon ya da ruh halinde değişimler, Ellerde ya da ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, Algıda bozukluk, hafıza kaybı, kafa karışıklığı, bunama gösterebilir.
Eksikliği bütün vücudu etkiler. Eğer gözardı edilirse, B12 eksikliği bütün vücudu etkiler ve kalıcı beyin ve sinir hasarına yol açabilir. Bazı durumlarda B12 eksikliği tanıda gözden kaçırılabilir ve Alzheimer, MS, bipolar hastalığı, otizm ve bazı kanser çeşitlerinde olduğu gibi yanlış teşhis koyulabilir.
İnsan bedeni, B12 vitaminini üretemez; bu demek oluyor ki, vitamini beslenme şeklimiz ve destekleyici maddeler aracılığıyla edinmeliyiz. Ortalama bir yetişkin, günde 2.4 mikrogram B12’ye ihtiyaç duyar ve B12’nin en iyi hayvansal kaynakları şunlardır: Süt, yoğurt ve kefir, tavuk, kaz ve ördek yumurtaları.Dana, kuzu, koyun ancak özellikle kuzu ciğeri B12 vitamini açısından zengindir. İstiridye, midye, yengeç, ıstakoz. B12 vitamini bulunan yiyecekler arasında uskumru, somon, ton ve lüfer balıkları önemli bir yere sahiptir. Özellikle sığır ve kuzu etleri yüksek oranda B12 içerir.